Ana içeriğe atla

Takip Listem Beni Nereye Götürüyor?

Sabah güneş, Hande'nin odasına doğru doğduğunda o da uykusundan uyandı. Yataktan kalkıp pencereye yürüdü, dışarıda sokakların sessizliği genç kadının düşüncelerini yavaşlatmıştı. Bir yandan da telefonu elinde, günlük sosyal medya gezintisine başlamak üzereydi.

Öyle ya, günümüzde insanlar en çok yatmadan önce ve sabah kalktıklarında ayılmaları için telefona bakarak vakit geçiriyorlar. Özellikle de sosyal medya ve malum kanalda videolar izlemek için içerik üreticilerinin olduğu mecrada vakitlerini geçiriyorlar. Hande de bu tarz şeyleri takip ederdi ama o kadar sıkı değil, paylaşım pek yapmazdı mesela. Çünkü her anını paylaşanları anlayamaz ve hemen o hikayeleri kapatırken bulurdu kendini. Sosyal medyadaki takipçi listesine baktığında, yakın çevremde olanlar kadar uzak çevremde olan insanlar da var. “Sadece bir “Merhaba”mızın olduğu insanlar, benim niye bu kadar özelimi bilsinler ki” diye düşünürdü. “Hem onların nereye gittiklerini ne yaptıklarını bilmek bana ne kazandırır ki” dedi ve kitabını okumaya başladı.

Hande kitap okumayı çok seven birisiydi, bu nedenle de kitap grubu arkadaşlarının olduğu gruplardan birine katılmıştı. Bazen de sosyal medyayı, sevdiği yazarları takip etmek için kullanırdı. Ama Hande, orada bazı yorumların sadece yorum yapmak veya acımasızca olanlarını görünce anlam veremezdi. Yorumların hepsini okuyunca ortaya çıkan tablo şu oluyordu; sadece eleştirmek için yazan bir grup var. Biri geniş geniş hakaret ediyor, diğeri hesap sahibinin hayranı belli ki, o da o yazar adına karşı tarafa benzer karşılığı veriyor. 

Hande o an fark etti ki, insan iki uçta olunca ne sakin kalabiliyor ne de tarafsız olabiliyor. “Sahi nasıl bu hale gelebilir insan? diye düşündü. Hande iç algıya geçti. Bazı anlar vardır ki, hassas irdeleme için insanın dış algıdan çıkıp iç algıya geçmesi gerekir. Zihin soru cevapla çalıştığından sonra şu söz geldi aklına Hande’nin.

                                                                         “Doğrusu insanoğlu tartışmaya meyillidir.”

İnsanoğlunun genel direncidir, tartışmaya meyilli olması. Tartışmanın başladığı yerde, gerçek söz pasifleşir, sahte söz aktifleşir. Çünkü tartışma varsa, egolar aktiftir, egonun aktif olduğu yerde haklı çıkmağı isteği çok yüksektir. Bu nedenle tartışmada öğrenme de olmaz.

Yaşadığımız dünyaya baktığımızda ise özellikle sosyal medyada takip ettiğimiz kişilerin büyük çoğunluğu sadece aktarım yapıyorlar.

Hatta yayınladıkları şeye sürekli bakıp oradan kimler bizim hikayemize bakmış ve yorum yapmamış, beğeni göndermemiş hepsinin bilgisine ulaşabiliyorlar. Böylece bir kenara yazmalar hatta göndermeler de yapılır hale geldi “Ben lafımı ortaya koydum, isteyen istediğini alsın” cümleleri tanıdık gelmiştir😊 Oysaki hangi çağda olursak olalım insan, aktarımlarından sorumludur.

İletişim çağındayız diyoruz ama en yüksek iletişim teknolojileri çağındayız. Bu ikisi ne yazık ki aynı şey değil. Gerçek bir iletişim kendi ve karşı tarafın ihtiyacını anlamakla başlar. İletişim kalitesini belirleyen şeylerden biri de aktarımlarımızdır. Aktarım kalitesi ise, algılamanın iyi yapılmasından geçer.

İnsan neyi algılarsa onu aktarır çünkü.

Sürekli kötü bir espri anlayışı olanları takip ederse insan kendi espri anlayışı da değişir. Sürekli dedikodu yapanlarla oturursam bir süre sonra bende yapmaya başlarım. Algıladıklarımızla aktarımlarımız ilişkilidir. Kendimi neyle besliyorsam ona göre karşılığı var.

Ve artık Hande, sosyal medyada sadeleşme zamanı geldi diye düşündü.

Hande, hedefine uygun konularla ilgili paylaşımlarda bulunan takipçilere zaman ayırmanın farkına vardı ve takip ettiği kişilerin listesini bu gözle yeniledi. Aktarmayı hedeflediği içeriklere yakın kişileri takip etti ve aktarım kalitesi değişti. Böylece "algıda seçicilik" ne demekmiş çok iyi anladı.

Yorumlar

  1. Adsız7/12/2024

    Çok güzel mesajlar

    YanıtlaSil
  2. Uzerinde dusunulmesi gerekir. Cok guzel yazi❤️

    YanıtlaSil
  3. Tuba S7/12/2024

    İnsan her sahneyi algiladiginda bir süre sonra o sahte içine işliyor. Hayatı ve ilişkileri o sahteliği göre şekilleniyor. Kaleminize sağlık 😊

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Adsız7/12/2024

    Günümüzde insan ne kendi ihtiyacının en de karşıdakinin ihtiyacının farkında… Gerçekte iletişimin nasıl olması gerektiği güncel örneklerle çok güzel aktarılmış…
    Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  6. E. Sena7/12/2024

    Neyi algılarsak oyuz... Gerçekten yana seçimler yapmak nasip olsun💕

    YanıtlaSil
  7. Adsız7/12/2024

    Algıyıda sadeleştirmek cok güzel bakış açısı

    YanıtlaSil
  8. Birgül7/12/2024

    Gerçek bir iletişim kendi ve karşı tarafın ihtiyacını anlamakla başlar.

    YanıtlaSil
  9. Kaleminize sağlık, çok yerinde bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  10. Adsız7/13/2024

    Algılama ne kadar önemli bir konu. İnsanın ve hayatın kendisi algılama🌸Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  11. Ayşe Nur Varlı7/13/2024

    Algılama o kadar detay ve hayatın içinden bir konu ki. Bizden çıkan her şey daha önce ne algıladığımız. Aktarımlarına bak ne algıladığını, kendini gör. Kaleminize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  12. Elinize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  13. Mükü7/13/2024

    İnsan neyi algılarsa onu aktarır. Algıladıklarımız çok önemli. Çocuklarımızın aktarımına bakalım…

    YanıtlaSil
  14. Adsız7/27/2024

    İnsan, aktarımlarından sorumludur. Çok güzel anlatmışsınız. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Adsız7/28/2024

    İnsanın algılama kalitesi , aktarma kalitesini etkiliyor .günümüzde en çok ihtiyacımız olan durum. Yazanların ellerine sağlık çok güzel bir farkındalık oluşturan bir yazı olmuş 👏👏💝

    YanıtlaSil
  16. Algıda seçicilik çok kıymetli yeniden hatırlattığınız için teşekkürler 💐

    YanıtlaSil
  17. Adsız8/04/2024

    Çok güzel bir yazı..

    YanıtlaSil
  18. Adsız8/27/2024

    Faydalı algılayan faydalı şeyler aktarır...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi Taraftasın?

Bu Taraf… Alışveriş üzerine alışveriş içerisinde, Oradan oraya git gel, Olmadı sanal alemde mağazaları dolaş dur, Bir tıkla sipariş ver,  Al, al, al ama doyma…   Yeni yıl geliyorrrr… Ne kadar da güzel bir zaman… Süsleyelim evlerimizi, bahçemizi, ah bir de kapımızı, Yılbaşı ağacı olmadan olmaz, Üzerinde en güzel süslemelerle… Sokaklar da süslensin, meydanlar, alışveriş merkezleri… Her yer ışıl ışıl olsun,  Sonra bol bol fotoğraflarımız olsun, Her birinde gülümseyen yüzlerimizle pozlar verelim,  Çok önemsediğimiz anılarımıza bir yenisini ekleyelim… Arka fonlara en süslü olanı seçelim… Aaa hediyeler… Onları unutmak olur mu?  Hepsini süslediğimiz ağacın altına dizelim…  En güzel paketleri yaptıralım.  Veee heyecanlı bir bekleyişten sonra,  Yeni yıl sabahı hepsini açalım… Mutlu olalım, hep mutlu…   O akşam evde mi olsak, dışarıda mı? Sonuçta yılın en önemli akşamı,  Çok özel olmalı her şey…  Belki evde kutlanır, sofrada her çeşit meze ve hindiler, mumlar, tatlılar, kuruyemişler… Belki bir o

Affet Bizi Çocuk

Şehitlerle Yeryüzü Bir…  Bayrağını dalgalandıramayan ülke… Her yer o bayrak şimdi! Her yer kırmızı ve yeşil… Her ülkede bir hareket var; amaç belli hedef belli… Kırmızı ve yeşil bir bayrak dalgalanıyor… Her ırk ve milletin elinde sağa sola kıvrılıyor…  Kırmızı ve yeşil renklerle tüm ülkeler bezendi birbirine… Çocuk, genç ve yaşlı bir arada… İnsan olan bir arada bayrakları bir, Yürüyor, yürüyor insan için, insanlık için, mahsun için… Bir yerde ki savaş, her yerde barış oldu! Yeryüzü tek bayrak oldu,  Yeryüzü ilk defa hem fikir oldu! Dil, ırk, renk ayırmadan… Çünkü orada savaş yok…  Savaş yok! Çocuklarla, Hastalarla, Hastahanelerle, Bebeklerle, Sivillerle yeryüzü hiç savaşmadı… Savaş yok! Saldırganın cinsi türü belli değil, yabancı yeryüzüne… Saldırı hayret verecek kadar farklı yeryüzüne, Bir taraf farklı insanlıktan uzaklıkta…  Ve… Yeryüzü merak etti bayrağın insanlarını,  Yeryüzü hayran kaldı bayrağın insanına, sağlam duruşuna! Hayranlığı merakına sebep oldu… Merakı imanına ulaştı…  İm

Bağlılık mı? Bağımlılık mı?

   Bağlılık mı? Bağımlılık mı? Sensiz yapamam dediklerimiz, bir dediğini iki etmediklerimiz,  yokluğuna dayanamadıklarımız...